Kalevan Kisat on Suomen kolmanneksi tunnetuin kilpailutapahtuma

3.8.2011

7-ottelija Jenni Kivioja, Iisalmen Visa
7-ottelija Jenni Kivioja, Iisalmen Visa
Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen, Pielaveden Sampo
Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen, Pielaveden Sampo
10-ottelija Thomas Barrineau, Kuopion Sisu-Veikot ( 400 m )
10-ottelija Thomas Barrineau, Kuopion Sisu-Veikot ( 400 m )
Seiväshyppääjä Milla Mikkanen, Kuopion Sisu-Veikot
Seiväshyppääjä Milla Mikkanen, Kuopion Sisu-Veikot

Edellä ovat yleisurheilun Suomi - Ruotsi maaottelu ja Salpausselän Kisat. Ruotsin tunnetuin tapahtuma on Finnkampen. Tämän vuoden Kalevan Kisat pidetään Turussa 5-7.8.2011.

Suomen yleisurheilun mestaruuskilpailuilla eli Kalevan Kisoilla on pitkät perinteet. Ensimmäiset kisat pidettiin 1902 Helsingissä. Kalevan Malja tuli kisoihin 1910. Kalevan Kisoista tuli käsite Viipurissa vuonna 1937 pidettyjen loistavatasoisten kilpailujen myötä.

Naiset pääsivät Kalevan Kisoihin vasta vuonna 1959. Tätä ennen naiset kilpailivat omissa kisoissaan. Ensimmäisen kerran mestaruuskilpailut pidettiin Kuopiossa 1908. Sen jälkeen Väinölänniemellä Kalevan Kisat on pidetty vv.
1923, 1955 ja 1987. Varkaudessa Kalevan Kisat pidettiin 1968. Seuraavan kerran  Kalevan Kisat pidetään Kuopiossa 2014.

Nykyään yleisurheilu on yhtälailla naisten kuin miestenkin laji. Naiset ovat tasavertaisia myös lajien osalta. Samat lajit molemmilla. Lyhyissä aidoissa miehet juoksee 110 m ja naiset 100m. Aitakorkeudet ( estekorkeudet ) ja välineiden painot ovat erilaiset.

Tämän vuoden kisoihin Turkuun osallistumisoikeus on 24:llä pohjoissavolaisella yleisurheilijalla. Kolmetoista miestä ja yksitoista naista kisailee yli 600 muun kilpailijan joukossa mitaleista ja pisteistä.

Maakunnan urheilijoista mitalitoiveet kohdistuu viiteen urheilijaan. Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen, 7-ottelija Jenni Kivioja, kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen, kolmiloikkaaja Ville Mylläri ja pikajuoksija Maria Räsänen ovat etukäteen ajatellen vahvimmat ehdokkaat mitaleille.

Pistesijoista kamppailevat keihäänheittäjät Sampo Lehtola ja Heiko Gross, seiväshyppääjä Milla Mikkanen, moukarinheittäjä Jonna Miettinen, korkeushyppääjä Taru Vainikainen, 400 metrillä Thomas Barrineau ja 10-ottelussa Aki Salminen.