Olympiamitalisti Antti Ruuskanen

14.8.2012

Antti Ruuskanen ja pronssimitali
kuva: Janne Taskinen
Antti Ruuskanen ja pronssimitali kuva: Janne Taskinen
Antti kotivesillä
kuva: Janne Taskinen
Antti kotivesillä kuva: Janne Taskinen

Antti on ensimmäinen pohjoissavolainen urheilija, joka saavuttaa kesäkisoissa henkilökohtaisen mitalin edustaessaan maakunnan omaa seuraa. Lauantaina koettiin Lontoossa pohjoissavolaisittain ainutlaatuisia hetkiä.

Tunnelma olympiastadionilla oli käsittämätön. Tunnelman luominen alkoi puolitoista tuntia ennen varsinaisten kilpailujen alkua. Illan aluksi haastateltiin entisiä tunnettuja urheilukasvoja. Juontaja huudatti yleisöä katsomolohkoittain. Hyvä hetki oli myös lähtölaskenta kymmenestä alkaen.

Keihäsmiehet tulivat verryttelemään stadionille jo ennen klo 19. Antti Ruuskasen verryttely näytti myös hyvälle turhia hötkyilemättä. Kisassa Antti paransi tulostaan jokaisella heitolla aina viidennelle kierrokselle. Antti oli kolmen kierroksen jälkeen seitsemäntenä, joten hän joutui finaalikierroksilla heittämään toisena ja odottamaan takaatulevien heitot.

Viimeisellä kierroksella Antin heitto oli tosi matala, mutta siitä huolimatta aavistuksen alle kasikymppinen. Kun tilanne varmistui, että suomalainen on varmasti mitaleilla nousivat suomalaiset pystyyn ja huusivat sen mitä ääntä lähti. Antin pronssimitalin varmistuttua huuto jatkui.

Keihäskisaa käytiin 5000 metrin juoksun aikana. Meteli oli niin valtava varsinkin kisan viimeisellä kierroksella, niin että korvissa kävi pelkkä humina. Ei siinä kuullut edes vieressä olevan ääntä.

Stadion oli täynnä  ( 80 000 ) jokaisena kilpailupäivänä niin aamulla kuin illalla.
Katsojia yhteensä lähes 1,5 miljoonaa. Lisäksi maratonjuoksut ja kävelyt keräsivät jokaiseen kilpailuun satoja tuhansia katsojia.

Maahockey, jota Euroopassa kutsutaan Hockey -nimellä, keräsi joka kerta katsomon täyteen. Lauantaina olympiapuistossa ottelua katsoi lisäksi kymmeniä tuhansia screeniltä. Olympiapuistoon pääsivät ainoastaan ne, joilla oli lippu johonkin kisatapahtumaan alueella. 

Täytyy sanoa, että katsojat olivat mukana stadionin tapahtumassa hienolla tavalla. Oli mahtavaa nähdä Antti Ruuskanen illan loppupuolella palkintopallilla saamassa pronssimitalin.

Lämpimät onnittelut niin Antille kuin taustajoukoille. Antti on juhlansa ansainnut.

Matti Kartila