Eka Partanen juoksee sadannen maratoninsa Kuopiossa

22.8.2017 klo 09:00

Eka Partanen on kiertänyt useita juoksutapahtumia muun muassa Espanjassa.
Eka Partanen on kiertänyt useita juoksutapahtumia muun muassa Espanjassa.

Ensi vuonna 60 vuotta täyttävä Eka Partanen starttaa lauantaina 2. syyskuuta Kuopiossa sadannelle maratonilleen. 1990-luvun alkupuoliskolla alkaneen juoksuharrastuksen kaikki harjoituskilometrit ovat kirjautuneet Excel-taulukkoon.

On vuosi 1993 ja Eka Partanen asettuu ensimmäisen maratoninsa lähtöviivalle Helsinki City Marathonilla tavoitteenaan alittaa neljän tunnin raja. 3 tuntia 59 minuuttia ja 46 sekuntia myöhemmin tavoite on kovan loppukirin ansiosta täyttynyt.

Seuraavan kerran Partanen asettui maratonin lähtöviivalle vasta kahden vuoden päästä (1995) ja samanmittainen tauko oli luvassa myös ennen kolmatta maratonia. Vuodesta 1997 alkaen maratoneja Ekan listalle on kuitenkin kertynyt vuosittain vähintään yksi per vuosi, parhaimmillaan jopa yhdeksän vuodessa.

- Löysin juoksuharrastuksen 1990-luvun alussa, mutta kunnolla vuosikilometrejä alkoi kertyä vuosituhannenvaihteesta alkaen. Olen pitänyt juoksukilometreistäni Excel-taulukkoa ja tähän mennessä niitä on takana reilut 52 000 kilometriä. Parhaimpana vuonna juoksukilometrejä kertyi lähes 5 000, nyt niitä tulee noin puolet tuosta, myös hiihtoa harrastava Partanen kertoo.

Nilsiäläissyntyinen juoksuharrastaja muutti Kuopioon vuonna 1998 ja edustaa tällä hetkellä Rauhalahti Road Runners -juoksuseuraa. Mekkalaa tulevasta merkkipaalustaan Partanen ei ole pitänyt, vaan siitä on enemmänkin puhuttu omissa juoksupiireissä. Vaatimattomuus näkyy myös Partasen kriteereissä siitä mitkä maratonit hän laskee mukaan listalleen.

Suomessa sadan maratonin saavuttaneiden listaa ylläpitää Suomen 100+ maraton kerho, joka myös edellyttää tiettyjä sääntöjä listalle pääsystä. Tulosten tulee muun muassa olla nähtävissä järjestäjän sivuilla ja hyväksyttävässä suorituksessa on oltava vähintään kolme maaliin saapunutta kilpailijaa, joten mitä tahansa saunalenkkejä ei mukaan lasketa. Maratonin lisäksi suorituksen voi saada myös ultrajuoksuista, joita myös Partanen on juossut. Ultrajuoksujen kohdalla Ekan kriteerit on tiukemmat kuin kerhon.

- Ultrajuoksuista maratonlistalle lasken vain ne joista saan järjestäjän puolesta maratonin väliajan, Eka selventää.

Kerhon säännöissä väliaikaa ei tarvita, mutta ultrajuoksu on pitänyt suorittaa maaliin saakka.

Ultrajuoksuksi lasketaan kaikki maratonia pidemmät matkat ja vuonna 2010 Partanen selätti yhden ultrajuoksijan unelman, maailman tunnetuimpiin ultrajuoksuihin kuuluvan, Spartathlonin Kreikassa. 246 kilometrin matkan Ateenasta Spártin kaupunkiin Eka juoksi 33 tunnissa ja 15 minuutissa!

- Spartathloniin sisältyy paljon riskejä, mutta tuolloin kaikki meni nappiin ja unelma toteutui. Se on yksi parhaista juoksukokemuksistani. Tapahtuma oli syyskuun lopussa ja minulla oli vuosisuunnitelma, missä kuukaudessa pitää kertyä tietty määrä kilometrejä. Heinä- ja elokuussa niitä kertyi jopa 600 per kuukausi. Valmistautumista Suomessa auttoi kova hellekesä, mikä vastasi hyvin Kreikan olosuhteita. Tuolloin Puijon ja Antikkalan rinteet tulivat tutuiksi, Eka muistelee.

Maratonilla Partasen ennätys on vuodelta 2008 Hampurista 3:08:54.

Juoksuinnostus elämäntapamuutoksesta

Partasella ei ole kilpaurheilutaustaa, eikä hän omien sanojensa ole omannut resursseja tai juoksijan lahjoja esimerkiksi kolmen tunnin alitukseen maratonilla. Mikä on saanut miehen jatkamaan juoksuaan?

- Kaikki lähti elämäntapamuutoksesta. Siihen asti alkoholi ohjasi pitkälti viikonloppujen menemisiä, mutta sen jälkeen olen ollut koukussa juoksemiseen. Tapasin nykyisen vaimoni vuonna 2008 ja menimme viime vuonna naimisiin. Juoksu ja tapahtumien kiertäminen muun muassa Espanjassa on meille yhteinen harrastus.

Partasen harjoittelu perustuu pitkiin lenkkeihin. Salillakin Partanen käy, mutta useimmiten aika sielläkin kuluu juoksumatolla

- Treenaan yksinkertaisesti, enkä käytä juostessa esimerkiksi sykemittaria, Eka toteaa.

 Sadas maraton Kuopio Maratonilla

Vuonna 2008 Partaselle tuli täyteen 50. maratonjuoksu ja silloin miehelle alkoi hahmottua mahdollisuus saavuttaa sadan maratonin raja. Maratonkeräilijänä Partanen ei itseään pidä, vaan niitä on vuosien varrella päässyt kertymään. Myös puolimaratoneita Ekan vyöllä on jo 45 kappaletta.

Kuopio Maratonille Partanen on osallistunut kymmenen kertaa, juosten välillä täysmaratonin ja välillä puolikkaan. Myös jänisjuoksijana Partanen on Kuopiossa juossut.

Lauantaina 2. syyskuuta järjestettävälle Kuopio Maratonille tavoite on selvä.

- Enää en jännitä maratoneille osallistumista enkä sen kummemmin valmistaudu juoksuihin. Toivon vaan pysyväni terveenä ennen tapahtumaa ja se on ainoa asia mikä jännittää, kun vuosittainen kesäflunssa on vielä pitämättä, 59-vuotias Partanen naurahtaa.

Kuopio Maratonin ja sadannen maratonin jälkeen tavoitteet ovat realistiset.

- Täytyy olla jatkon suhteen realistinen. Ensi vuonna mittariin tulee 60 vuotta ja ajat huononevat koko ajan, niin maailman tappiin en varmaan juoksutapahtumia kierrä, mutta niin kauan kuin jalat nousevat, liikunta kulkee mukana. Voisihan sitä 60 vuoden kunniaksi jotain kuitenkin keksiä, Eka vihjaa.

Kuopio Maraton juostaan Kuopiossa 2. syyskuuta. Kilpailukeskuksena toimii Kuopio-halli ja reitti kiertelee Kuopion keskustassa sekä kaupungin kauniissa rantamaisemissa. Ilmoittaudu mukaan Ekan rinnalle tai tule kannustamaan Ekaa ja muita juoksijoita reitin varrelle.

Lisää aiheesta:

Ekan juoksutilastot (Tarinoita juoksuista, listat maratoneista, puolikkaista ja ultrista)

Suomen 100+ maraton kerho

Ekan tarina Spartathlonista

Ilmoittaudu Kuopio Maratonille tästä