Kahden olympiavoittajan palkintokokoelma Kuopion Museossa

4.11.2012

Hannes Kolehmaisen palkintokokoelmasta
Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa
Hannes Kolehmaisen palkintokokoelmasta Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa
Hanneksen mitalisatoa
Hanneksen mitalisatoa
Eino Leinon mitalisatoa
Eino Leinon mitalisatoa

Kuopion museossa juhlitaan Kuopiossa syntyneen ja kilpailu-uransa aloittaneen mestarijuoksija Hannes Kolehmaisen ja painija Eino Leinon urheilusaavutuksia. Hannes voitti Tukholmassa sata vuotta sitten kestävyysjuoksussa Suomen yleisurheilun ensimmäiset olympiakisojen kultamitalit. Eino Leino voitti kullan, hopean ja kaksi pronssia olympiakisoissa. 22.3.2012–24.3.2013 palkintokokoelma esillä Kuopion museossa

Pohjois-Savon Urheilu ry. on deponoinut Kuopion kulttuurihistorialliselle museolle Hannes Kolehmaisen yhdistykselle lahjoittaman palkintokokoelman, joka on nyt näyttelyssä nähtävänä. Niin ikään Eino Leinon palkintokokoelma on deponoitu samalle museolle.

Näyttelykuvia on osoitteessa http://kulttuuri.kuopio.fi/press/museo

Lisätietoja:    puheenjohtaja Matti Kartila, p. 040-5519638
                      museonjohtaja Merja Heiskanen, p. 044-7182611
                      yli-intendentti Jouko Aroalho, p. 044-7182615

 

MESTARIJUOKSIJA HANNES KOLEHMAINEN
 
 
Juho Pietari ”Hannes” Kolehmainen syntyi Kuopiossa vuonna 1889 viisilapsiseen työläisperheeseen, jonka kaksi muutakin poikaa, Tatu ja Viljam, tuli kehittymään kansainvälisen tason kestävyysjuoksijoiksi. Nuorukaisena Hannes veljineen kilpaili ensin v. 1906 perustetun Kuopion Reippaan ja seuraavan vuoden lopulla aloittaneen Kuopion Riennon urheilijana mm. 110-metrin aitajuoksussa, korkeushypyssä, kolmiloikassa, kiekonheitossa ja maratonilla. Kestävyysjuoksu tuli kuitenkin jo Kuopiossa muurarina työskennelleen Hannes Kolehmaisen päälajiksi, ja valmentautumisessa hän kiinnitti erityistä huomiota juoksutekniikkaan, ravitsemukseen ja harjoittelun seurantaan. 
 
Viljam ja Hannes muuttivat kesäkuun 1909 alussa Helsinkiin, ja Hannes liittyi Helsingin Kisa-Veikkoihin ja tammikuussa 1912 Helsingin Jyryyn. Viidensissä kesäolympialaisissa, jotka pidettiin Tukholmassa vuonna 1912, Hannes Kolehmainen voitti kultamitalin 5000 metrin ja 10000 metrin juoksussa sekä maastojuoksussa (8 km). Lisäksi Suomen 3-miehinen maastojuoksujoukkue, johon Kolehmainen kuului, voitti hopeamitalin Tukholmassa. Olympiakulta 10000 m juoksussa oli Suomen yleisurheilun ensimmäinen kultamitali kautta aikain olympiakisoissa. Hannes rikkoi Tukholmassa myös 3 maailmanennätystä (10000 m: 31:20.8, 5000 m:14:36.6 ja 3000 m joukkuekilpailu 8:36.9). 
 
Syyskuussa 1912 Hannes Kolehmainen matkusti Yhdysvaltoihin jatkamaan juoksu-uraansa. Hän osallistui lukuisiin kilpailuihin Irish-American Athletic Clubin, Finnish-American AC:n ja Kaleva AC:n edustajana ja mestarijuoksijana pysyen kuitenkin amatööriurheilijana, joka työskenteli muurarina. New Yorkin legendaarinen Celtic Park Stadion oli yksi Hanneksen keskeisimpiä harjoittelu- ja kilpailuareenoja, mutta hän osallistui usein myös muualla Amerikan mantereella sekä Euroopassa järjestettyihin huippujuoksijoiden kilpailuihin. 
 
Hannes Kolehmainen osallistui vuonna 1920 Antwerpenin olympiakisojen maratonjuoksuun edustaen Suomea.  ”The Smiling Finn (Hymyilevä Hannes)” voitti kilpailun (42,75 km) ajalla 2-32:25.8, joka oli amatöörijuoksijoiden maailmanennätys. Kesäkuussa 1921 hän palasi perheineen Suomeen asettuen Piikkiöön ja sitten kevättalvella 1924 Helsinkiin, missä hän liittyi vuosien jälkeen uudelleen Helsingin Kisa-Veikkoihin. Pariisin olympiakisojen 1924 maratonilla   Kolehmainen joutui keskeyttämään, kun taas hänen harjoitus- ja kilpakumppaninsa Albin Stenroos voitti maratonkullan siinä kilpailussa. Kilpailu-uraansa Kolehmainen jatkoi vuoteen 1928 saakka.  
 
Helsingin olympiakisojen 1952 avajaisissa 19. pnä heinäkuuta suurjuoksija Paavo Nurmi toi olympiasoihdun stadionille, ja Hannes Kolehmainen sytytti olympiatulen stadionin torniin. Kuopion Väinölänniemelle on pystytetty vuonna 1953 kuvanveistäjä Heikki Konttisen veistämä Hannes Kolehmaisen patsas.