Pohjois-Savon Urheilugaalassa juhlittiin kaupunginteatterilla

28.1.2017

Pohjois-Savon Liikunnan aluejohtaja Risto Kovanen toivotti gaalavieraat tervetulleeksi.
Pohjois-Savon Liikunnan aluejohtaja Risto Kovanen toivotti gaalavieraat tervetulleeksi.
Pohjois-Savon Urheilugaalan uusi palkinto ja Uno-pysti.
Pohjois-Savon Urheilugaalan uusi palkinto ja Uno-pysti.
Kiira Väänänen palkittiin vuoden nuorena urheilijana.
Kiira Väänänen palkittiin vuoden nuorena urheilijana.
Kuopion kaupunginteatterin johtaja Pekka Laasonen jakamassa palkintoa.
Kuopion kaupunginteatterin johtaja Pekka Laasonen jakamassa palkintoa.
Sari Essayah pokkasi kaikkien aikojen ensimmäisen Kansainvälisyyspalkinnon.
Sari Essayah pokkasi kaikkien aikojen ensimmäisen Kansainvälisyyspalkinnon.
Seppo Pellin ura sai huimat suosionosoitukset gaalayleisöltä.
Seppo Pellin ura sai huimat suosionosoitukset gaalayleisöltä.
Siilinjärven Pesis palkittiin alueellisella Sinettiseurojen tunnustuspalkinnolla.
Siilinjärven Pesis palkittiin alueellisella Sinettiseurojen tunnustuspalkinnolla.
Vuoden liikuttajat
Vuoden liikuttajat
Vuoden liikuttajat
Vuoden liikuttajat
Vuoden liikuttajat
Vuoden liikuttajat
Salibandyseura Welhot palkittiin Vuoden nuorisourheiluseurana.
Salibandyseura Welhot palkittiin Vuoden nuorisourheiluseurana.

Järjestyksessään neljättä kertaa järjestetty Pohjois-Savon Urheilugaala kokosi pohjoissavolaiset saman katon alle juhlimaan kulunutta urheiluvuotta. Kuopion kaupunginteatteri tarjosi erinomaiset puitteet yli 250 pohjoissavolaiselle urheilijalle ja urheiluvaikuttajalle. Suomen 100-vuotisjuhlavuosi oli tapahtumassa läsnä vahvasti – niin puheissa kuin puitteissakin.

Tapahtuman juonsivat Kuopion kaupungin näyttelijä Mikko Rantaniva ja urheilupersoona Aki Tuovinen, jotka pitivät huolen ettei gaalasta naurua puutu. Aloitusohjelman tarjosi Ready. Set. Pole! tankotanssiryhmä henkeäsalpaavalla esityksellään. Gaalan avajaissanat luki Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen, joka nosti puhessaan esille suomalaisen sisun ja yhdessätekemisen tärkeyden. Illan väliohjelmat tarjosivat Kuopion Sirkus kauniilla tanssiesityksellään ja Kuopio Cheer Stars Finland mukaansatempaavilla cheerleardingin ja cheertanssin esityksillä.

Urheilugaalassa palkittiin maakunnan urheilijoita, urheilun taustavaikuttajia, valmentajia, liikuttajia ja muita maakunnan urheilun ja liikunnan eteen tärkeää työtä tehneitä urheiluihmisiä. Uutena palkintona jaettiin Kansainvälisyyspalkinto. Kaikki palkitut saivat ansaitsemansa suosionosoitukset.

Siilinjärven Pesis ry sai jo toisen Sinettiseura-tunnuksen. Palkinnon vastaanottajat Virpi Muhonen ja Eveliina Taipale kannustivat muitakin seuroja rohkeasti kokeilemaan uusia keinoja seuran kehittämiseen ja harrastajamäärien kasvattamiseen. Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen esitteli vuoden nuoreksi urheilijaksi valitun moukariheittäjän Kiira Väänäsen, joka oli otettu Antin sanoista.

- Kyllä lämmitti nuorta urheilijaa saada tuommoiset kehut kokeneemmalta ja ansioituneelta urheilijalta. Tämä tunnustus antaa hirveästi motivaatiota harjoitteluun.

Vuoden nuorisourheiluseuraksi valittiin Salibandyseura Welhot. Elämänura palkinnon sai Seppo Pelli, joka saatettiin lavalle raikuvin suosionosoituksin. Pitkän linjan mäkihyppyvalmentaja kommentoi nykyistä mäkihypyn menestystä, mutta kuitenkin näki valo tulevaisuudessa

- Onhan se ollut noloa katseltavaa. Potkua porukassa riittää, mutta menestys on pienistä jutuista kiinni.

Savolainen urheiluteon palkinnon sai odotetusti vuoden kuopiolaiseksikin valittu Marjaana Heikkinen, joka myös sai gaalavieraat antamaan suosionosoituksen seisoen.

- Pakko myöntää, että olen liikuttunut tunnustuksesta. Moni huippu-urheilija varmasti haaveilee näistä hetkistä. Tämä on todella tärkeä hetki minulle sekä vammaisurheilulle.

Odotetusti Marjaanalta kysyttiin myös pari viikko Suomen Urheilugaalassa vuoden urheilijaksi valitusta Leo-Pekka Tähdestä. Marjaana toteaa, että on tärkeää, että vammaisurheilusta keskustellaan avoimesti ja kuuluvasti.

- Loppujen lopuksi me kaikki olemme samanlaisia. Me kaikki olemme ihmisiä. On tärkeää, että kaikille luodaan samanlaiset olosuhteen tavoitella unelmiaan.

Vuoden Taustavoima-palkinnon sai perinteikäs Warkauden Pallo-35 jääpalloseura. Vuoden joukkueeksi palkittiin Mestikseen noussut Iisalmen Peli-Karhujen miesten joukkue. Ensimmäisen Kansainvälisyys-palkinnon sai Sari Essayah, joka valittiin viime vuonna Kansainväliseen olympiakomiteaan. Entinen huippukävelijä Sari ounasteli Suomen seuraava kävelymitalia jo Tokion kesäolympialaisissa vuonna 2020.

Vuoden Jokeri-palkinnon sai Kiuruveden Urheilijoiden Kari Saastamoinen. Jokeri-palkinnon 500 euron palkintorahan Kari osoitti Kiuruveden vammaisneuvostolle. Vuoden valmentajaksi valittu KalPan Pekka Virta ja Vuoden Urheilijaksi valittu Esapekka Lappi lähettivät videotervehdykset. Pekka Virta oli johdattamassa joukkuettaan voittoon naapurihallissa Urheilugaalan aikana. Gaalayleisön kannustukset onneksi kuuluivat Niiralan monttuun asti KalPa voitettuaan Kouvolan KooKoon tiukassa kotiottelussa. Selvästi tunnuksesta yllättynyt Esapekka Lappi kiitteli palkinnosta ja toivon tulevaisuudessa pääsevän itsekin gaalaan.

Urheilugaalan kruunasi Mikon ja Natalil Lintalan laulumittelö näytöksestä Annie Mestariampuja, jonka jälkeen gaalavieraat lähtivät maistelemaan illan pöperöitä. Loppuilta meni kuulumia vaihdellessa, yhteiskuvia ottaessa sekä tanssien Jonas and I bändin tahtiin. Suomen 100-vuotisjuhlavuosi oli isosti esillä Urheilugaalassa. Kuopion kaupunginteatterin diginäytöillä pyöri sata valokuvaa Suomi 100 -teeman mukaisesti. Kuvissa oli esillä yli 30 eri lajia ja lähes 50 eri pohjoissavolaista urheiluseuraa. Käsiohjelmassa oli laajasti esillä koko maakunnan urheilun ja liikunnan lajikenttää.

- Haluamme kiittää kaikkia kuvia toimittaneita tahoja, jotta käsiohjelman teko tuli mahdolliseksi, Pohjois-Savon Liikunnan tapahtumapäällikkö Marko Heikkinen kiittelee.

Liisa Suihkonen oli myös vieraiden joukossa. Liisa oli ojentamassa Vuoden liikuttajien palkintoja yhdessä Kuopion markkinointijohtajan Kirsi Soinisen kanssa. Liisalle oli kunnia-asia päästä jakamaan palkintoja. Pitkänlinjan hiihtäjä nautti hiihdosta myös tänäkin päivänä ja keskustelu siirtyy nopeasti Lahden MM-kisoihin, johon liputkin on jo hankittu.

- Kyllähän sitä pitää lähteä kannustamaan. Kilpailu tulee olemaan kovaa, mutta uskon että sieltä tulee mitaleja, Liisa toteaa.

Minna Canthin koulun rehtori Marianne Liimatainen, opettajat Juha Hänninen ja Katja Hänninen ovat yhtä hymyä. Koulu sai Vuoden Liikuttaja -tunnustuksen Välkkäri -toiminnastaan, jonka tarkoituksena on aktivoida ja liikuttaa nuoria välitunneilla. Aktiviteetit vaihtelevat tanssipeleistä aina perinteisiin pallopeleihin. Välituntiliikunta käynnistyi lukuvuonna 2008-2009 ja on ollut koko ajan nousujohteista. Toiminta on järjestetty yhteistyössä Kuopion liikuntapolkuhankkeen, Pohjois-Savon liikunta ry:n ja Kuopion kaupungin koululiikunnan kanssa. Toiminta on oppilaslähtöistä, jossa välkkäriohjaajakoulutuksen saaneet nuoret ohjaajat toimintaa yhdessä opettajien kanssa.

- Olemme pitäneet tästä toiminnasta kiinni ja olemme halunneet kehittää sitä koko ajan. Haluamme pitää nuoret keskipisteenä. Toiminta on yhteistyötä ja työtä nuorilta nuorille.

Seppo Pellin luokse oli jonoa. Pitkän linjan mäkihyppyvaikuttajan tarinoita voisi kuunnella koko illan. Elämänura-palkinto tuli Sepolle yllätyksenä. Ensimmäistä kertaa gaalan osallistunut Pelli pitää Kuopion kaupunginteatteria hyvänä paikkana gaalalle, kehuu järjestelyitä erinomaisiksi ja odottaakin innolla jo seuraavaa Urheilugaalaa.

- Kyllähän tuota vois toisenkin kerran tulla, vaikkei minua palkittasikaan, Seppo vitsailee.

 

Pohjois-Savon Urheilugaala 27.1.2017 palkitut

Vuoden urheilija 2016 (Savon Sanomien levikkialueen paras urheilija)
Esapekka Lappi

Vuoden joukkue 2016
Iisalmen Peli-Karhujen miesten edustusjoukkue

Vuoden valmentaja 2016
Pekka Virta

Elämänura-palkinto 2016
Seppo Pelli

Kansainvälisyys-palkinto 2016
Sari Essayah
 
Vuoden nuori urheilija 2016
Kiira Väänänen

Vuoden nuorisourheiluseura 2016 
Salibandyseura Welhot
 
Savolainen urheiluteko 2016
Marjaana Heikkisen paraolympiahopea 

Taustavoima 2016
Warkauden Pallo-35:n junioritoiminta

Veikkauksen Jokeri-palkinto
Kari Saastamoinen

Sinettiseura-palkinto
Siilinjärven Pesis


Kuntien vuoden liikuttajat 2016

Siilinjärvi
Tarinagolf ry

Varkaus
Varkauden Seutuliiga ry

Suonenjoki
Hannu Pakarinen

Keitele
Marja Saastamoinen

Lapinlahti
Lapinlahden Luistin -89 ry

Rautalampi
Riders Cup

Tuusniemi
Hengitysyhdistys

Kaavi
Kaavin Kaiku ry

Pielavesi
Pielaveden Sydänyhdistys ry

Kiuruvesi
Jaakko Pehkonen

Vieremä
Vieremän Lentopallo -92 ry


Kuopio
Minna Canthin koulun Välkkäri-toiminta

Leppävirta
Ilkka Mannila


Vesanto
Vesannon Urheilijat ry juniorilentopallo

Tervo
Vesa Hanhijoki

Juankoski
Juankosken Punnerrus ry

Iisalmi
Iisalmen Peli-Karhut ry
Iisalmen Peli-Karhut juniorit ry

Sonkajärvi
Hannu Heiskanen 


Rautavaara
Rautavaaran Nuorisovaltuusto