Palkintokategoriat

Savon Sanomien kultamitaliraati valitsee levikkialueen Vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. 

Kuopion Urheilutoimittajien Kerho valitsee Savolainen urheiluteko ja Taustavoima-palkittavat. 

Pohjois-Savon Liikunnan urheilugaalaraati valitsee Vuoden nuorisourheiluseuran, Vuoden nuoren urheilijan, Elämänura-palkinnon, Kansainvälisyys-palkinnon ja Veikkauksen Jokeri-palkinnon saajan. 

Pohjois-Savon Liikunnan urheilugaalaraati 
Risto Kovanen (Pohjois-Savon Liikunnan aluejohtaja, urheilugaalaraadin puheenjohtaja)  
Jari Sihvonen (Pohjois-Savon liitto) 
Kari Haavisto (Savon Sanomat) 
Johanna Tikkanen (Kuopion alueen urheiluakatemia) 
Jonna Heikkinen (Kuopion Reippaan Voimistelijat) 
Kari Saastamoinen (Kiuruveden Urheilijat) 
Tanja Tukiainen (Pohjois-Savon Liikunta, aluekehittäjä) 

Pohjois-Savon Urheilugaalan palkintokategoriat ovat seuraavat:
Vuoden urheilija 
Vuoden valmentaja 
Vuoden joukkue 
Savolainen urheiluteko 
Taustavoima-palkinto 
Vuoden nuorisourheiluseura 
Vuoden nuori urheilija 
Elämänura-palkinto 
Kansainvälisyyspalkinto 
Kuntien vuoden liikuttajat 
Veikkauksen Jokeri-palkinto 

Kriteerit 
Vuoden nuori urheilija  
Edustaa pohjoissavolaista urheiluseuraa. Ensisijaisena kriteerinä kilpailullinen menestys nuorten sarjoissa (15-20v). Valinnassa huomioidaan myös mahdollinen kansainvälinen menestys ja edustustehtäviin yltäminen, opintojen ja urheilun yhdistäminen menestyksekkäästi sekä yleinen esikuvana toimiminen pienemmille junioreille sekä toisille nuorille urheilijoille. 

Vuoden nuorisourheiluseura 
Pohjoissavolainen seura, joka tekee ansiokasta työtä lasten ja nuorten urheilun hyväksi. Seuran toiminnassa näkyy kasvatuksellisuus ja monipuolisuus, valinnassa huomioidaan pitkäjänteinen työ nuorisotoiminnan kehittämisestä. 

Elämänura-palkinto 
Liikunnan ja urheilun parissa pitkään työskennellyt ja toiminut henkilö. On toiminnallaan tehnyt ansiokasta työtä pohjoissavolaisen urheilun hyväksi. 

Jokeri-palkinto 
Palkinto luovutetaan henkilölle, taustavoimalle tai kumppanille, joka arjen sankaritekoja tekemällä on ansainnut urheiluväen kunnianosoituksen.Kriteerit palkinnon saamiseen ovat positiivinen asenne tekemiseen, luotettavuus sekä arkiset sankariteot. Palkinnon saaja saa 500€ lahjoitettavaksi itse valitsemalleen kohteelle. 

Kansainvälisyys-palkinto
Kansainvälisyyspalkinto myönnetään urheilijalle, valmentajalle tai taustahenkilölle, joka on toiminut esimerkillisesti Pohjois-Savon kansainvälisyyden edistämiseksi, edustanut ryhdikkäästi ja suurella ylpeydellä savolaisia heimoveljiään ja –siskojaan sekä on kansainvälisillä estradeilla kuin kotonaan.

Vuoden liikuttaja 
Jokainen pohjoissavolainen kunta on saanut valita oman kuntansa Vuoden liikuttajan, joka palkitaan Pohjois-Savon Urheilugaalassa. Palkinnon saaja voi olla oman kunnan henkilö, yhdistys, yhteisö, yritys tai tapahtuma, joka on ollut vuonna 2023 merkittävä liikuttaja, tai on esimerkillisesti vaikuttanut oman kunnan toiminta-alueella liikunnan ja urheilun parissa. Palkinnon saaja on voinut esimerkiksi edistää kuntalaisten, työyhteisön, yhteisönsä jäsenien tai ympäristönsä liikunta-aktiivisuutta ja mahdollisuuksia. Perusteena voi olla pitkäaikainen toiminta tai yksittäinen teko, jolla on huomattu olevan liikunnallista merkitystä kunnan toiminta-alueella.