Alueiden kesäleirit liikuttavat tuhansia lapsia

24.6.2024

Liikunnan aluejärjestöjen liikuntaleirit ovat vuosikymmeniä liikuttaneet lapsia eri puolilla Suomea. Tarjolla on monipuolisen liikunnan leirejä, lajileirejä, päiväleirejä, yöleirejä, kivaa tekemistä, uusia kavereita ja ennen kaikkea rentoa kesälomafiilistä.

Jokaisen alueen leiri on muotoutunut omanlaisekseen ja kokoiseksi. Monipuolisen liikunnan leireillä lapset ja nuoret pääsevät kokeilemaan leiripäivien kuluessa erilaisia liikuntamuotoja ja muita kesäpuuhia. Osallistujilta ei odoteta lajitaitoja, vaan puhdasta innostusta kokeilla kaikkea uutta. Osa alueista järjestetään myös lajileirejä, joilla päivittäin puuhaillaan enemmän yhden lajin tai lajiryhmän parissa, unohtamatta kuitenkaan muuta liikkumista ja yhteistä tekemistä.

Suuri osa leireistä toteutetaan heti alkukesästä koulujen päätyttyä ja vanhempien ollessa vielä töissä

Kesän 2024 aikana Liikunnan aluejärjestöt järjestävät 12 liikuntaleiriä, joilla liikkuu runsaat 2300 lasta ja nuorta. Leirit tarjoavan yli 500:lle nuorelle kesätöitä leiriohjaajina sekä muissa avustavissa tehtävissä.

Kesäsporttis-leiri

KesäSporttis-leiri on monipuolinen liikuntaleiri, jossa lapset pääsevät liikkumaan monipuolisesti eri toimintaympäristöissä ja tutustumaan paikallisten seurojen harrastusmahdollisuuksiin sekä saavat uusia kokemuksia. Kesäsporttis-leiri toteutetaan Pohjois-Savon Liikunnan, Tatu Ry:n VAUHTI! -toiminnan, Kuopion kaupungin ja SnellmanEdu -lasten ja nuorten yliopiston kanssa yhteistyössä. 

Leiripaikka: Kaikki leirit järjestetään Kuopiossa Aurinkorinteen koululla ja sen lähiympäristössä. 
Leirivaihtoehdot:
Monipuolinen liikuntaleiri: 1–4- luokkalaisille maanantaista perjantaihin. Leirin päivittäinen toiminta-aika on klo 8–16.
Perheleiri 4-7-vuotiaille lapsille yhdessä aikuisen kanssa. Kahtena päivänä leiriviikon aikana. Leirin päivittäinen toiminta-aika on klo 9–13. 
Monipuolinen liikuntaleiri harrastamiseen tukea tarvitseville: 7–15-vuotiaille lapsille ja nuorille maanantaista perjantaihin. Leirin päivittäinen toiminta-aika on klo 13–15.30. 

Leirillä on pitkät perinteet ja se on järjestetty vuodesta 1997 alkaen Siilinjärvellä ja vuodesta 2019 alkaen Kuopiossa. Kesän 2024 leirille osallistui 147 leiriläistä ja 27 ohjaajaa. KesäSporttis-leirillä lapset saivat uusia kokemuksia eri liikuntalajeista ja pääsivät kokeilemaan mm. miekkailua, aikidoa, jousiammuntaa ja padelia. 

Leirillä kertyy monenlaisia kokemuksia

Leirit ovat paljon muutakin kuin liikkumista. Moni tulee leirille tutun kaverin kanssa ja lähtee kotiin mukanaan useampi uusi kaverisuhde. Leiriltä matkaa tarttuu monia uusia taitoja ja saattaapa joku innostua lajikokeilusta mukaan seurojen toimintaan tai oman kunnan järjestämään HSM-kerhotoimintaan koulujen syksyllä taas jatkuessa.

Kokeillessaan uusia liikuntamuotoja kivojen kavereiden kanssa moni leiriläinen ylittää itsensä ja toteaa, että hienostihan tämä tekeminen sujuu, vaikka etukäteen vähän jännitti. Toiselle yöpyminen ilman vanhempia voi tapahtua ensimmäisen kerran juuri leirillä, toinen taas ei aiemmin ole nukkunut yötään teltassa.

Nuorille ohjaajanaluille ja kokeneemmillekin leirit tarjoavat loistavan mahdollisuuden saada koulutusta ja kokemusta lapsiryhmien ohjaamisesta. Ohjaaminen ei rajoitu pelkästään liikuntaan, vaan porukalla kuljetaan läpi päivän ja osalla leireistä yönkin. Monenlaista ehtii tapahtua päivien aikana.

Kesän leirille voivat pienimmät tai aremmat lapset osallistua myös yhdessä tutun aikuisen kanssa. Näillä perheleireillä tehdään samoja kivoja juttuja kuin muillakin leireillä. Aikuisetkin saavat heittäytyä lasten mukana leiripuuhiin ja haastaa itseään uusillakin liikuntamuodoilla.

Liikunnan aluejärjestöt mukana Leikitään Pikku Kakkosta -kesäkiertueella

Liikunnan aluejärjestöt liikuttavat ja leikittävät perheitä tänä kesänä myös Leikitään Pikku Kakkosta -kiertueella kuudella paikkakunnalla. Mannerheimin Lastensuojeluliitto on kutsunut Pikku Kakkosen kylään Savonlinnaan (29.6.), Mikkeliin (30.6.), Sotkamoon (2.7.), Suomussalmelle (3.7.), Pietarsaareen (5.7.) ja Seinäjoelle (6.7.). Paikallistoimijat järjestävät tapahtumiin monipuolista tekemistä ja alueiden liikunnallisilla toimintapisteillä touhutaan yhdessä Jekku-jänön kanssa.

Liikunnan aluejärjestöt toimivat viidentoista aluejärjestön voimin eri puolella Suomea. Järjestöjen perustehtävänä on suomalaisten hyvinvoinnin edistäminen liikunnan ja urheilun avulla. Lisäksi tehtävänä on liikuntakulttuurin elinvoimaisuuden ja monipuolisuuden varmistaminen - erityisesti paikallisella tasolla.

Kuvat: Liiku ja kuvaajina Tuomas Nyman ja Tuomas Mäki-Ontto.