Kuopio Maraton muuttaa Kuopiohalliin - Liikunta ja nykytaide lyövät kättä

18.11.2014

Kuopio Maratonin kilpailukeskus siirtyy Kuopiohalliin.
Kuopio Maratonin kilpailukeskus siirtyy Kuopiohalliin.

Yksi Itä-Suomen suurimmista kuntoilutapahtumista vaihtaa paikkaa. Uutena kilpailukeskuksena toimii jatkossa Kuopiohalli ja muutoksen myötä myös reitti kokee päivityksen. Tapahtuma laajenee kaksipäiväiseksi ja tekee ensi kesänä yhteistyötä nykytaidefestivaali ANTI - Contemporary Art Festivalin kanssa.

Vuonna 2015 Kuopio Maraton kokee isoja uudistuksia. Vuodesta 1998 Rauhalahdessa järjestetty juoksutapahtuma muuttaa Kuopiohallille. Kuopiohalliin rakennetaan kilpailukeskus tärkeimpine oheispalveluineen sekä lähtö- ja maalialueet. Kilpailukeskuksen vaihtumisen myötä myös reitti kokee huomattavia muutoksia. Kuopio Maratonin järjestäjien Pohjois-Savon Liikunnan ja Kuopion Reippaan tavoitteena on muun muassa kasvattaa osallistujamäärää sekä kehittää järjestelyjä entisestään. Muutosten avulla tapahtumasta tehdään myös katsojaystävällisempi. Rullaluistelu jää pois lajivalikoimasta.

Aikanaan toriremontin takia keskustasta pois siirretty reitti palaa takaisin ja kulkee pitkin uusittua Kauppakatua. Uuden reitin ovat suunnitelleet Heikki Makkonen ja Pohjois-Savon Liikunnan tapahtumapäällikkö Marko Heikkinen. Valmis reitti julkaistaan viimeistään tammikuussa. Ilmoittautuminen tapahtumaan avautuu maanantaina 1.12.2014.

Kuopio Maraton ottaa jatkossa entistä enemmän vastuuta koululaisten ja opiskelijoiden liikuttamisesta, kun tapahtuma laajenee kaksipäiväiseksi. Ennen virallista kilpailupäivää perjantaina 4.9. järjestetään ala- ja yläkoulun oppilaiden Minimaraton-juoksutapahtuma, jonka jälkeen puolestaan juostaan toisen ja korkea-asteen opiskelijoille suunnattu yhteisöllinen ja leikkimielinen juoksutapahtuma.

Ainutlaatuinen yhteistyö nykytaidefestivaalin kanssa

Kuopiolainen nykytaidefestivaali ANTI - Contemporary Art Festival räätälöi tapahtumansa konseptia tuleville vuosille. ANTI-festivaalin tarkoitus on jatkossa järjestää festivaalinsa jonkun jo olemassa olevan, ei-taiteellisen, tapahtuman yhteydessä. Festivaalin teema ja ohjelmisto muotoutuvat yhteistyötapahtuman esittämien aiheiden mukaan. Ensimmäiseksi yhteistyötapahtumaksi valikoitui Kuopio Maraton. Yhteistyön tavoitteena on luoda molemmille tapahtumille uutta yleisöä ja kehittää tapahtumien oheisohjelmaa. Suunnitelmissa on muun muassa yhteinen seminaari, jonka aiheet liittyvät vahvasti kuntoiluun, fyysisyyteen ja nykytaiteeseen.

Pohjois-Savon Liikunnan tapahtumapäällikkö Marko Heikkinen on innoissaan Kuopio Maraton uudistuksista. ”Kuopiohallin sijainti, olemassa olevat olosuhteet sekä muutoksen myötä vaihtuva reitti luo hyvät mahdollisuudet osallistujamäärän kasvattamiselle ja tapahtuman kehittämiselle. Kilpailukeskuksen tuominen lähemmäksi keskustaa helpottaa tapahtuman seuraamista mikä tuo mukanaan lisää katsojia sekä lisäarvoa yhteistyökumppaneillemme. Yhtenä tavoitteenamme on tehdä tapahtumasta entistä kansainvälisempi ja yhteistyö ANTI-festivaalin kanssa avaa meille uusia verkostoja kansainvälisillä markkinoilla.”

ANTI - Contemporary Art Festivalin taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanennäkee ainutlaatuisessa yhteistyössä lukuisia hyötyjä. ”Kulttuuri ja liikunta molemmat omalla tavallaan lisäävät ihmisten hyvinvointia ja tämän yhteistyön avulla saamme maksimoitua nämä hyödyt tapahtumiin osallistuville, Kuopion kaupungille sekä molemmille tapahtumille. Kumppanuus ei-taiteellisen organisaation kanssa on osa ANTI-festivaalin uutta toimintamallia.”

Kuopio Maraton järjestetään ensi syksynä 18. kerran. Tapahtuma sai alkunsa vuonna 1998, kun Sisu-Veikot Ari Järveläisen johdolla järjesti Savusaunamaraton -nimisen juoksutapahtuman. Vuonna 2000 nimi muuttui Rauhalahti Runs -tapahtumaksi ja osallistujia oli noin 400. Vuonna 2001 tapahtuman nimi muuttui jälleen, kun mukaan otettiin myös kävelijät. Tapahtuma toimi vuoden nimellä Rauhalahti Runs & Walks, ennen kuin vuonna 2002 tapahtuma sai nykyisen nimensä Kuopio Maraton. Pohjois-Savon Liikunta on ollut vastuussa tapahtuman järjestelyistä vuodesta 2001 lähtien ja nykyisin Kuopio Maraton järjestetään yhdessä Kuopion Reippaan kanssa.

KUOPIO MARATON 4.-5.9.2015
ANTI - CONTEMPORARY ART FESTIVAL 1.-6.9.2015